Последиците от една хакерска атака

Дейвид Уестин

10:33 | 19 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Една кибер атака с рансъмуеър беше достатъчна да нокаутира най-големия тръбопровод на Съединените щати. Нарушено бе снабдяването с бензин и самолетно гориво за източните щати и това предизвика паническо изкупуване, което пресуши бензиностанциите, тъй като шофьорите се тълпяха да пълнят догоре резервоарите.

"Презапасяването няма да помогне. И при никакви обстоятелства бензинът не трябва да се налива в нещо друго освен в директно в превозно средство или одобрени съдове", каза Пийт Бутиджидж, министър на транспорта на САЩ.

Тръбопроводът на Colonial свързва рафинериите в Мексиканския залив с Атланта и Ню Йорк и пренася около 45 процента от горивото за Източното Крайбрежие.

Без достъп до голяма част от изтока, американските рафинерии наеха кораби, за да съхраняват бензин и дизел или да го изнасят.

"Те ще започнат да трупат резерви на някои продукти. Както знаете, успяха да купят за износ американски суров петрол и го взеха доста добре. Американските рафинерии могат да го натоварят на кораби и да го превозват", каза Бил Бери, директор на Continental.

Паническото купуване в югоизтока повиши цената на бензина над три долара за галон за първи път от повече от шест години. И повече от три четвърти от всички бензиностанции в някои градове в Южна и Северна Каролина и Флорида свършиха бензина.

Недостигът на горива засегна също и авиационната индустрия, като принуди  American Airlines да добави допълнителни спирки към дългите полети от Шарлот, Северна Каролина.

"Това е много притеснително, защото сред летищата, които обслужва Colonial са Атланта Хартсфийлд, Шарлот, Роли Дърам в Нашвил, доста големи хъбове за големите американски авиокомпании", каза Андрю Липоу, президент на Lipow Oil Associates.