Светът се обръща за ваксини към Китай

Иън Марлоу, Bloomberg News

16:30 | 11 май 2021
Преводач: Кирил Петков

Наблюдаваме ситуация, в  която Индия, за разлика от доста развиващи се страни, срещна необяснимо затишие в случаите за няколко месеца допреди сегашната криза.

По това време износът им на ваксини се увеличи.

Те пращаха ваксини по цял свят, въпреки че в същото време някои хора питаха дали не е време Индия да подкара собствената си програма за ваксинации.

Това се бе случило, но числата бяха ниски.

После видяхме този скок в случаите.

През изминалите дни Индия отбелязва над 300 хиляди случаи дневно.

Хиляди смъртни случаи.

Това порази десетки развиващи се страни и някои развити икономики, които разчитаха на индийския износ на ваксината на Oxford-AstraZeneca за собствените си ваксинационни усилия.

Всички тези страни, не само получилите поръчки или дарения, но други страни които зависеха от индийската подкрепа на Covax, организация, финансирана от богати страни, създадена от Световната здравна организация с цел равно разпределение на ваксини по света.

В момента наблюдаваме как кризата на Индия кара правителството да каже: "Трябва да спрем износа на ваксини, за да се погрижим за себе си. Хиляди умират ежедневно."

Това създава проблеми за множество други страни по света, от Африка до Азия и Южна Америка.

Това е тревожно за властите в много от тези държави.

Някои индийски власти казват, че Китай се възползва от положението на Индия.

Китай и Индия са геополитически съперници в Азия.

Китай организира конферентен разговор с външните министри на съседи на Индия като Бангладеш и Афганистан и ги убеди, че може да им прати ваксини дори ако Индия не може.

Президентът на Индонезия лично се обади на Си Дзинпин, китайският президент и осигури ускорени доставки за Индонезия, която също страда от проваления износ на ваксини от Индия.

В тази ситуация още преди предстоящото одобрение от Световната здравна организация Китай побърза да вземе предимството.

В момента Световната здравна организация има вид на готова да одобри китайските ваксини, което досега не е направила и което би отворило вратите за китайските ваксини.