Джонсън потвърди частично отваряне на 17 май

Вони Куин, Bloomberg

09:19 | 10 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

 

Британският премиер Борис Джонсън потвърди, че новият етап на разхлабване на локдауна в Англия на 17 май ще започне по план.

Хората ще могат да пренощуват при приятели и близки и хотелите ще отворят.

Може да се поднови и ограничено пътуване в чужбина.

Великобритания постави над 50 млн дози ваксина и сега има най-ниски нива на инфекция от септември.

Европейските лидери призоваха президента Байдън да вдигне ограниченията за износа на ваксини против ковид преди да започнат преговорите за отказ от патенти. В петък САЩ предложи да отмени правата на интелектуална собственост, за да увеличи доставките на ваксина за по-бедните страни.

През уикенда в Португалия лидерите на Германия, Франция и Италия казаха, че това може в дългосрочен план да увеличи предлагането, но че сега са нужни действия.

ЕС и Индия приеха да подновят дълго блокираните преговори по договора за свободна търговия, които имат за цел да засилят икономическото сътрудничество пред все по-налагащия се Китай.

Споразумението бе сключено на виртуална среща между европейските лидери с премиера на Индия Нарендра Моди. То има за цел да засили отношенията и насърчи сътрудничеството в ключови области, включително дигитализация, здравеопазване и климатични промени.

Иран иска банковата му индустрия да получи гаранции и компенсации за санкциите по време на преговори по възстановяване на ядрената сделка със световните сили.

Централната банка на Иран потвърди за Bloomberg, че пряко участва в преговорите, за да осигури вдигането на санкциите да включва и финансовата система.

В петък във Виена се подновиха преговорите по ядреното споразумение с Иран от 2015г.