Великобритания ще отмени забраната за туризъм от 17 май

Лий-Ан Герънс, Bloomberg

17:00 | 9 май 2021
Обновен: 20:32 | 9 май 2021
Преводач: Мария Попова

Великобритания ще отмени забраната за туристически пътувания от 17 май, но само до няколко държави. Специалисти проучват последните данни, за да се види кои държави могат допълнително да се включат в зеления списък от одобрени дестинации. Очаква се подробности да се огласят още утре.

Междувременно, Великобритания изпати два военни кораба край остров Джърси, а Франция ги пресрещна с патрулен катер. Това става заради протеста на френските рибари и е последната ескалация в спора заради риболовните права след Брекзит. Франция заплаши да ограничи достъпа за британски финансови услуги в ЕС, ако риболовните ѝ кораби не получат справедливо отношение.

От Моderna заявиха, че предварителните резултати показват, че нейния препарат за реваксинация срещу Covid-19 показват добри резултати при новите варианти от Южна Африка и Бразилия. Но производителят заяви, че се притеснява от още по-нови мутации, които са се появили в Индия.

"С излизането на тези данни, наблюдаваме щамове в Индия, които изглеждат по-страшни дори и от южноафриканския вариант", каза Нубар Афеян, председател и съосновател на Моderna. "Въпросът е как ще се повлияят те от новите препарати, дали ни трябва и други препарати? Все по-малко хора смятат, че борбата ще продължи дълго. Тя ще продължи дълго, но сега имаме оръжие, с което да се борим".