Facebook: Забраната на Тръмп е правилна

Хела Торнинг-Шмит, съпредседател на надзорния съвет на Facebook

17:30 | 9 май 2021
Обновен: 20:21 | 9 май 2021
Преводач: Антон Груев

Първо, решихме  да потвърдим решението на Facebook да изтрием профилите на господин Тръмп от платформите. Преценихме, че това е правилното решение предвид събитията от 6 и 7 януари.

Разгледахме ситуацията и от гледна точка на стандартите на общността на Facebook, както и законите за човешките права, които те спазват. Но също така много ясно заявихме, че не е правилно Facebook да създава правила и санкции специално срещу този потребител, защото платформата има правила и стандарти и трябва да ги прилага към всички.

Не могат просто да измислят безсрочна забрана каквато в момента няма в правилата им или да създават правила в движение.

На практика това са нещата, които казахме на Facebook. Върнете, се разгледайте ситуацията отново, вземете предвид и нашите препоръки и прегледайте отново случая в рамките на 6 месеца.

Мисля, че надзорният съвет тласка Facebook в правилната посока. И това решение ще накара компанията повече да не добавя наказание, което не съществува към собствените си правила.

Ясно е, че Facebook взе правилното решение след събитията от януари, но след това измисли наказание, което не съществува. И мисля, че след нашето решение, това няма да се повтори. Ние посъветвахме Facebook да разгледа всички наши препоръки и да им отговори в рамките на 30 дни. Тези препоръки трябва да бъдат приложени и въз основа на тях да вземат решения.

Всичко това не значи, че господин Тръмп автоматично ще се върне в платформата, но значи, че Facebook трябва да разгледа неговата забрана и смятаме, че тази ситуация повече няма да се повтаря. И от компанията трябва да наложат наказание, което действително е част от техните правила.