Moderna получава поръчки от правителства от цял свят

Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna

17:45 | 1 май 2021
Преводач: Мария Попова

Получаваме поръчки от правителства от цял свят. В момента има голяма нужда от ваксини. Но има нещо по-важно – хората мислят занапред, за 2022. Миналата седмица влязохме в партньорски отношения с Израел, знаете, че те свършиха страхотна работа тази година и вече купуват препарати за реимунизация срещу варианти на вируса за 2022.

Разговаряме буквално с държави от всички континенти, защото смятам, че правителствата разбират, че макар да е отбелязан значителен напредък – вижте темповете на ваксинация в САЩ и Великобритания – но случващото се в момента е дълбоко обезпокоително.

Вариантът Р1 бушува в Южна Америка, в Индия е новият вариант 617, за срещу който не знаем дали ваксините са ефикасни. Тестовете текат в момента и щом имаме резултат, планираме да го публикуваме.

Но следващите 6 месеца ще са много трудни в южното полукълбо с настъпването на есента и зимата там. В южните страни гъстотата на населението е по-голяма при по-ниско БВП на глава от населението. На юг живеят повече хора отколкото на север и има много повече носители на HIV, което дава предимство на вируса.

Дълбоко разтревожен съм от новите варианти, но с развитието на вируса се появяват варианти на вариантите. Не сме извън опасност и инвестираме в следващата година.