Рефлационната търговия прави пауза

Манприт Джил, директор FICC стратегии, Standard Chartered Private Banking

21:30 | 21 април 2021
Обновен: 23:29 | 21 април 2021
Преводач: Силвия Грозева

Не смятаме, че рефлационната търговия е приключила, а само прави пауза. Според нас тя не е краткосрочно явление.

Има голямо внимание към силните икономически данни особено в САЩ, но и другаде.

Определено рефлационната търговия прави пауза. Въпреки новите случаи на ковид, имаме и вече доста позитивни данни, така че въпросът колко голяма ще бъде изненадата. Но като гледаме тези фактори, а те за нас са основните в следващите няколко седмици или месеци, от 6 до 12 месеца, щом има възстановяване, стимулите продължават и рефлационната търговия няма да си отиде.

Ако се върнем няколко седмици назад, ще видим една крайна рефлация, при която данните се подобряваха, но това означаваше и че ще има пазарни очаквания за вдигане от Фед на края ултра-разхлабените политики.

За нас обратът се появи, когато каза, че подобряващите се данни са важни, но предвид средната цел на инфлацията, Фед няма бъде принуден да затегне изведнъж политиките си.

Това, наред с доста едностранната позиция е причината да се направи тази пауза.

Донякъде смятаме, че това е оправдано. Все още обаче не вярваме, че ръстът на доходността е напълно спрял. Може би периодът на най-бързо ускоряване е зад нас, но пак се връщаме на рефлацията.

Това движение на доходността не е свързан с това, което наблюдаваме при пазарите на акции и на ръста на цената на златото. Но за нас е само пауза.

И особено като гледаме сезона на отчетите, американският пазар на акции ни дава повече основания да кажем, че оптимизмът, особено 6 до 12 месеца напред все още е силно оправдан.

Въпреки, че имаме в краткосрочен план облекчение при доходността или пазарите на акции.