Продажбата в Аляска от BP има обратен ефект върху емисиите

Рейчъл Адамс Хърд, Bloomberg News

23:44 | 20 април 2021
Обновен: 23:53 | 20 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Всичко се свежда до това дали инвеститорите и обществото ще приемат суперголемите фирми да следят само своите емисии, без да мислят за глобалната картина.

Защото другият аргумент, за който чух от някои фирми, които консултират инвеститори, интересуващи се ESG инвестиции е, че ако просто продадете производството си в Аляска, то просто ще бъде преместено някъде другаде, може би в зона, която има по-високи емисии от Аляска. Така че всъщност правим ли нещо?

Важно е да се запомни, че няма лесен отговор. Някои хора ще кажат, че просто не можем повече да произвеждаме от Аляска, защото въглеродните емисии на барел са прекалено високи. Но нещата са малко по-сложни и не виждам как ще стане.

Трябва да запомним че тези компании имат задължения към своите акционери. В допълнение към тези климатични цели, ВР имат агресивен план за намаляване на дълга си.

Главната причина ВР да продаде активите в Аляска са другите петролни гиганти, заедно с които BP залагат името си и искат да ни покажат колко е важно да запомним, че изпълняват своите климатични цели.

Но това не означава, че светът се приближава към постигане на нашите климатични цели.

Очаквам да има натиск за промяна от страна на Агенцията за защита на околната среда, от програмата за докладване на парниковите емисии и от страна на екологичните организации.

Ще бъде интересно дали ще бъдат привлечени последователи и от инвеститорската общност.

Но в крайна сметка, това е обикновена корпоративна финансова транзакция и САЩ няма какво да направят, когато става въпрос за продажба на активи на една компания от друга, било то публична или частна.