Новата Суперлига и още новини от 21 април 2021

Вони Куин, Bloomberg News

14:30 | 19 април 2021
Преводач: Антон Груев

През този уикенд починалите от Ковид-19 по света надминаха 3 млн. души, а темпът на смъртните случаи в развиващите се страни продължава да се ускорява. Настоящият праг беше достигнат едва 3 месеца след като жертвите надминаха 2 милиона. За сравнение, първият 1 милион починали бяха регистрирани за 8 месеца. Но реалният брой на починалите вероятно е много повече от 3 милиона заради неотчетени или непълни данни по света.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията казаха, че над половината от всички американци или 130 млн. души са получили поне 1 доза от ваксина срещу Ковид.

Това е още един важен праг в най-мащабната ваксинационна кампания в историята на страната. Почти 84 млн. възрастни или една трета от населението са изцяло ваксинирани. В събота бяха установени около 52 000 заразени. От средата на март темпът на заразяване се ускорява отчасти заради случаите сред по-младите американци.

САЩ и Китай обещаха, че ще работят заедно срещу промените в климата и ще приложат парижкото споразумение. Съвместното изявление беше публикувано след като миналата седмица се проведе среща между пратеници на двете страни. Тя се проведе на фона на нарастващо геополитическо напрежение заради въпроси като търговията и нарушаване на човешките права. Тази седмица американският президент Джо Байдън ще организира виртуална конференция на тема климатични въпроси с лидери от целия свят, а според Dow Jones в нея ще участва и китайският му колега Си Дзинпин.

САЩ предупредиха Русия, че ще понесе последствия, ако излежаващият ефективна присъда опозиционен лидер Алексей Навални загуби живота си. Един от най-гласовитите критици на Путин обяви гладна стачка преди 3 седмици. Според източници той е в критично състояние и може скоро да умре. Навални се намира в затвор близо до Москва, където от март излежава присъда за нарушаване на условна присъда. Той се върна от Германия където се възстановяваше от опит за убийство в химическо съединение. Американците обвиняват Русия за нападението, но руската страна отрича участието си.

 

Част от най-богатите европейски футболни клубове от Англия, Италия и Испания обявиха създаването на нова суперлига. Новият формат беше разкритикуван от ФИФА, УЕФА и британският премиер Борис Джонсън. Турнирът ще представлява алтернатива на Шампионската лига на УЕФА и ще включва поне 15 постоянни участници, които ще играят помежду си.

Европейската футболна централа възнамерява да прекрати проекта, който нарича циничен и се очаква да донесе милиарди приходи на участниците.