Какво означава дигиталният юан за SWIFT

Ева Адос, главен оперативен директор и главен инвестиционен директор в ERShares

14:27 | 19 април 2021
Преводач: Антон Груев

Според нас апетитът към риска се завърна миналата седмица след най-голямото директно публично предлагане в историята. Тогава пазарната капитализация надмина 100 млрд. долара.

За да го поставим в контекст ще кажа, че тази сума е по-голяма от общата сума на останали 99 директни публични предлагания.

Сега капитализацията спадна до 70 млрд. но тя пак е по-голяма от 90 от тях. Нека не забравяме, че това също е борса и там могат да се търгуват около 50 ценни книги, като повечето са върху биткойн и етер.

Но това, от което се интересуваме ние са макроикономическите регулации.

В света на криптовалутите има огромна волатилност и през уикенда някои от тях поевтиняха с 15-18% процента. Но хората трябва да разглеждат ситуацията по-общо.

След като Китай въведе своя дигитална валута, ще го последват и други страни, ще има повече регулации.

Все повече страни искат да забранят или притежанието, транзакциите или добива на криптовалути.

И с развитието на тези правила и когато властите насочат повече внимание към криптовалутите и борсите, ще бъдат въведени и повече регулации. И според нас волатилността ще стане още по-голяма.

Много е интересно, че най-после се появява цифрова валута. Китай е първата страна, която я създава.

В краткосрочен план, тя ще бъде само за удобство на китайските граждани. Но в дългосрочен план тя ще повлияе на световната търговия и транзакции.

В момента повечето от тях минават през системата SWIFT, а всички знаем, че тя се прави в долари.

Ако част от световните транзакции започнат да се правят в юани, това ще увеличи значимостта на валутата и икономиката на Китай.