Хегемонията на долара няма да изчезне за един ден

Кен Рогоф, професор по икономика в Harvard University

20:35 | 12 април 2021
Преводач: Мария Попова

Китай смята, че се справя много добре и се стараят да не клатят лодката. Вече две десетилетия, техните технократи им казват, че трябва да имат режим с инфлационни цели като всички останали.

Да имат малко по-независима централна банка, да запазят по-стабилна системата и да не следват долара по различни причини.

Политиците казват: нещата вървят страхотно, не трябва да правим това. Те гледат далечната перспектива и тяхното дълбоко намерение е юанът първо да постигне равенство с долара или поне с еврото, а може би след време и да надделее.

Ако в далечния хоризонт на събитията Китай продължи да набира сили, няма как да се попречи на това. Но не смятам, че те искат да направят бързо каквото и да било.

Но те започнаха със създаването на дигитална валута от централната банка, която определено има потенциал да замени долара.

Хегемонията на долара няма да изчезне за един ден. Обикновено, когато е на върха, една валута остава там за около век или повече. За долара този век измина от края на Първата световна война.

Но от друга страна, ако събираш 60% от световния публичен и корпоративен дълг както правят САЩ като доминират пазара на дългови емисии и разчиташ на това, то не може да отстъпиш бързо. Това е крехкост.

Покойният Матео Фари съвместно с Матео Маджори от Станфорд, написаха един чудесен труд, в който казват, че хегемонът се изкушава да окаже натиск, да се възползва от тази изключителна привилегия и да създаде крехкост, която може и да е разумно пресметната за Съединените щати, но не и за света като цяло.

Определено, ако лихвените проценти тръгнат нагоре мисля, че светът ще се преобърне. Ще научим много, когато Европа излезе от кризата, когато ваксините се разпространят. Това е най-голямата разлика между САЩ и Европа – ваксините.

Докато Европа, която приблизително е колкото САЩ, не излезе от трудностите ще е невъзможно да кажем какво се случва с глобалните лихви, какво се случва с инфлацията.

САЩ имат време преди това да стане, но когато се случи, не знам какво ще последва. Очевидно щетите от пандемията са трудно преодолими, преживяхме няколко вълни, но пък ваксините са много по-успешни околкото очаквахме.