Дългият път на Европа към възстановяване

Ан-Лор Кихел основател и изпълнителен директор на Global Sovereign Advisory

22:00 | 23 март 2021
Преводач: Антон Груев

Всъщност съм малко по-оптимистично настроена по няколко причини. Първата е, че в САЩ ще има изключително мащабно възстановяване, от което ще спечелим и ние.

Второ, права сте, че с по-дългите ограничения ситуацията може да изглежда по-мрачна, но ние вече се адаптирахме към затварянето.

Ако го сравните с първото затваряне, неговият ефект върху икономиката беше много по-тежък, отколкото сега. Това се дължи основно на развитието на дигитализацията.

Права сте, че новото затваряне ще забави част от възстановяването и очакванията за силен тласък на икономиката през цялата настояща година може да се пренесат в нейния край и през 2022 година.

В Германия се очаква да се върнем на нивата от 2019 в средата на 2022 година. Забавянето е факт, но то няма да се отрази на ефекта и степента на възстановяването.

Ясно е, че САЩ вляха мащабни фискални стимули и мисля, че това беше правилният ход, защото американската икономика имаше нужда точно това. В Европа помощите са по-малко и мисля, че трябва да бъдат увеличени, защото има огромна нужда от тях. Но трябва да започнем и дебата за фискалните правила.

Сигурна съм, че следите темата, защото тези правила бяха замразени до края на годината и този срок може да бъде удължен.

Но трябва да обсъдим и дали тези правила са адекватни и дали трябва да ги променим или да преминем към фискални стандарти както предлагат някои икономисти.