Фед не бърза с дигиталната валута

Джером Пауъл, управител на Федералния резерв

14:25 | 23 март 2021
Обновен: 14:25 | 23 март 2021
Преводач: Антон Груев

Имаме нужда и сме длъжни да бъдем в течение на най-новите технологични предизвикателства и евентуалните разходи и ползи от създаването на дигитална валута на централната банка. С радост мога да споделя с вас, че проучваме всички възможности, но не бързаме да вземем решението сега. Експериментираме с технологии, обсъждаме парична политика и всичко останало, за което говорихме с Августин и Йенс.

Тъй като сме основната резервна валута няма нужда да бързаме с този проект и да бъдем първи на пазара. Една доларова дигитална валута на централната банка ще има мащабни последици в страната и по света и със сигурност ще ги вземем предвид и ще потърсим широко обществено мнение по света и особено тук в САЩ, преди дори да се доближим до такова решение.

Нека ви кажа какво е мисленето към този проект в Съединените щати. Нека ви дам малко контекст.

Днес обществеността може да притежава пари на централната банка под формата на валута. А финансовите институции могат да притежават пари на централната банка под формата на резерви, които са цифрови.

Банките предлагат дигитални пари под формата банкови депозити. И въпреки че имат задължение към търговските банки, а не към централната банка или правителството, те са обезпечени от федералната застраховка по депозитите до 250 000, което им дава характеристика на надеждни пари.

Това е светът, в който живеем.

Освен това имаме огромни нововъведения в света на плащанията. В скоро време навсякъде ще можем да плащаме мигновено, хората ще могат да плащат мигновено или да получават пари мигновено, вместо да чакат часове или дни за клиринг. И тези подобрения са задвижвани както от частни, така и от публични компании. Но искаме да се уверим, че обществото е защитено чрез регулации.

За нас основополагащият въпрос е дали обществото иска или има нужда от нова дигитална форма на пари на централните банки, която да допълва и без това много ефикасната, иновативна и надеждна система за разплащания.