САЩ и Китай може да облекчат режима за пътуване на дипломати, преса

Том Макензи Bloomberg Пекин

18:23 | 22 март 2021
Обновен: 18:45 | 22 март 2021
Преводач: Силвия Грозева

Права сте като започвате с това, което не успяха САЩ и Китай да договорят. Така е по-лесно. Не успяха да договорят допълнителни разговори след тези. За среща на двамата президенти.

Не успяха да договорят и рамката, в която ще решават проблеми от мита до контрол на износа, киберсигурност и човешки права.

И двете страни казаха, че преговорите са конструктивни. Позволили са на двете страни да избистрят атмосферата, както се изрази американската страна.

Като цяло това, което изкристализира е, че администрацията на Байдън поне засега възприема политиката на Тръмп за затягане на връзките с Китай и да добавят и проблема с човешките права.

От китайска страна имаме все по-голяма увереност на Пекин в областта на възстановяването и борбата с вируса. Това отново подчертава насочеността им към проблемите от националната сигурност и териториалните въпроси, от които няма да отстъпят.

Чухме от американския държавен секретар Антъни Блинкен за многобройните области, в които интересите на двете страни се пресичат, дори и при основни несъгласия тези въпроси.

"Имахме много искрени разговори в продължение на дълги часове по редица въпроси. Иран, Северна Корея, Афганистан, климата. Там интересите ни се пресичат", каза Блинкен.

Американската делегация се прибира и ще обсъжда с президента Джо Байдън резултатите от срещата, защото преразглеждането на политиката към Китай продължава в Белия дом и Вашингтон.

Държавната агенция Синхуа каза, че са договорили създаването на работна група по климатичните промени.

Това е област, за която Китай посочи, че има потенциални възможности за по-тясно сътрудничество със САЩ.

Казаха и че има някакви споразумения около облекчения за пътуванията на дипломати между двете страни и решаване на някои от проблемите, свързани с ограниченията за журналисти.

Американската страна предстои да коментира по тези проблеми.

Чухме още от един бивш китайски официален представител, който говори тук, в Пекин, за възможности за сътрудничество. Например в областта на новите технологии, военното сътрудничество и климатичните промени, монетарната политика.

Същият източник каза, че САЩ трябва да се отнася към Китай с уважение.