Saxo Bank: Европа е притисната в ъгъла

Стийн Якобсен, главен инвестиционен директор Saxo Bank

11:20 | 17 март 2021
Автор: Антон Груев

Иронията, че европейският капиталов пазар се представя по-добре от американския в такава среда е още по-голяма. Но сте напълно прав.

Разликата между фискалната доминация, която считам за основната тема. Тя представлява разхлабена парична политика от централните банки и безкраен фискален дефицит, които очевидно са много по-ефикасни в Съединените щати.

Разбира се това се дължи на ограниченията на Европейския съюз и Европейската централна банка. И е факт, че може да договорят едно споразумение, като Зелената сделка. И която беше замислена така, че да предостави малко облекчение за континента.

Но в крайна сметка Европа не е фискален съюз и не може да се координира и по този начин изостава от останалите региони. Не е изненадващо, че Европа изостава и няма такива възможности.

За пазарите става все по-ясно, че Европа е притисната в ъгъла. Последната пресконференция на борда на ЕЦБ ясно показа това – те не разполагат с никакви инструменти, които да ги предпазят. И една от причините са нарастващите лихви в САЩ.

Всичко беше наред докато гръцките облигации носеха доходност между 100 и 150 базисни пункта. Но на тези нива, като европейски инвеститор може да спечелите повече като купувате 5 или 10 годишни американски облигации и ги разменяте за евро. Може да получавате 50-60 базисни пункта доходност от периферните европейски пазари. И в това е реалният проблем за ЕЦБ – просто има по-добри алтернативи за хора, които искат да влагат в облигации. А в момента тези активи са основния фокус на институционалните инвеститори.