Кои активи ще спечелят най-много от стимулите в САЩ, част 1

Катрин Юнг, инвестиционен директор, Fidelity International

18:00 | 8 март 2021
Автор: Антон Груев

В началото на годината разглеждахме евентуалната ротация от компаниите с висок растеж към не толкова популярните сектори, които запазват стойността.

Какво би я причинило? Именно едно увеличение в световното търсене и икономическото възстановяване предизвикано основно от ваксинационните кампании. Тогава никой не говореше за връщане на инфлацията, въпреки случващото се при суровините.

А сега не само че се говори за инфлация, а тя стана основна тема в разговорите на анализаторите.

Смятаме, че това ще продължи и третият пазарен катализатор ще бъдат пазарните участници, които опитват да се разграничат от най-популярните акции.

Основният печеливш заради голямата ликвидност и предстоящото допълнително увеличение вероятно ще бъде фондовият пазар. Но тук е много важно къде точно ще отидат парите.

Дали тенденцията от 2020 г. ще се запази – тогава големите технологични и биотехнологични компании отбелязаха огромен растеж или ще последва повече диверсификация?

Инвеститорите търсят активи, които им осигуряват доходи и по-конкретно акции със стабилни фундаменти и привлекателен дивидент, но са с много добри оценки, защото се пренебрегват заради причините, които посочих преди малко – заради засиления интерес към няколко сектора.