Саудитска Арабия сама движи пазара на петрол

Анмари Хордърн, Bloomberg

10:25 | 6 март 2021
Автор: Мария Попова

От миналата година насам беше изминат дълъг път, когато беше последната среща на живо и имаше невероятен сблъсък между Русия и Саудитска Арабия.

После се стигна и до отрицателните цени на петрола.

Седмици наред, тонът на Абдулазис бин Саламан, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия беше предпазлив. Още в началото на ковид кризата, на миналогодишната среща на Международния енергиен форум, той каза, че ако ковид е като горяща къща, то трябва да се извика пожарна. И днес той даде израз на същата позиция и все още опасността не е приключила, а Саудитска Арабия се нуждае от по-високи цени.

Интересното по отношение на Русия е, че виждаме как те постоянно искат да увеличат петрола на пазара. Това има последици за редица руски петролни компании като Роснефт, Лукойл и други.

Но интересното е, че макар Русия усилено да се бори за увеличаване на производството, както и направи през февруари и март, руснаците още не са използвали този петрол.

Местните производители срещат доста затруднения заради зимното време. Те настояват за увеличаване на добивите, но това не означава, че ги използват.

Изглежда Русия е готова да понесе имиджови загуби, защото това няма особено значение за тях.

Саудитска Арабия сама движи пазара на петрол.

Видяхме го миналия месец, сега отново става така, а и те бяха основен играч в миналогодишната договореност.

Хелима Крофт от RBC улучи десетката, когато заговори за три сценария. Според нея кралят не веднъж ни е изненадвал и е прахосване на усилия да се предсказват действията му.

Тя каза, че вероятно негово кралско височество иска да утвърди репутацията си на принц на внезапните обрати. Той обича тази игра. Обича изненадите на пазара и обича драматичните завършеци на срещите на ОПЕК.