Топ 10 на зелените милиардери

Класацията Bloomberg Green

14:22 | 23 февруари 2021
Обновен: 14:22 | 23 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

С ускорението на  климатична криза на планетата ни най-бързо нарастващите богатства в света сега са зелени благодарение на новото поколение свръхбогати, трупащи финансова мощ от екоенергийния бум. Десетте топ милиардера в класацията Bloomberg Green са илюстрация на експлозивния ръст на електромобилите, акумулатори и соларна енегрия. Макар не всеки долар на тези богатства да произтича само от екосъобразни бизнеси, чийто основни  продукти намаляват въглеродните емисии, няма спор, че трансфомацията, въплътена от тези милиардери вече е в ход.

№1.  Илън Мъск – главният изпълнителен директор на Tesla, се превърна в най-богатия човек на планетата в началото на годината, благодарение на скока в цената на акциите на компанията си. Гигазаводът му е определен за такъв заради най-големия производствен капацитет за акумулатори в света. 

№2. Компанията CATL, най-големият производител на акумулатори за електромобили в света снабдява производителите на тези коли, включително Tesla, Toyota, BMW и Volvo. Литиево-йонните им акумулатори са достатъчно евтини, че да позволят на Tesla да свали цените на своя Модел 3 с почти 10% миналата година.

№3. Фирмата Longi е най-големият световен производител на фотоволтаични панели. Основана през 2000 г, компанията доставя ¼ от световните фотоволтаичните панели и модиули.

№ 4. Ван Чуанфу основава фирмата BYD през 1995 г. Инвестиционната компания Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет притежава дял от автопроизводителя от  2008 г насам. Фирмата преобрази облика на град Шънджън чрез налагането на електробуси, електрически таксита и електрически камиони.

№ 5 Eve Enegry e петият по големина доставчик в китайския електромобилен сектор, с пазарен дял от 5%. Клиенти са му Daimler, BMW и Xpeng. Наскоро произведе литиево-йонни прототипи на акумулатор за електромобил, който може да се зарежда само за 5 минути.