Икбал от Credit Suisse очаква корекция на петрола

Фахид Икбал, ръководител проучвания за Близкия Изток и Северна Африка в Credit Suisse

12:28 | 22 февруари 2021
Обновен: 12:28 | 22 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Двигателите на растежа в средносрочен план за петрола все още са налице. Имаме реално икономическо възстановяване, което още не е узряло напълно.

През втората половина на годината очакваме то да се развие, когато САЩ и Европа достигнат групов имунитет.

Освен това ОПЕК продължава да ограничава предлагането, така че средносрочните фактори остават. Но при сегашните нива на петролните запаси, петролът поскъпна много повече, отколкото би трябвало.

В краткосрочен план смятаме, че поради голямото поскъпване, ни очаква корекция или поне забавяне в темпа на поскъпване.

Регионалното поскъпване на петрола заради метеорологичните условия в САЩ може да доведе до известна консолидация. Но в краткосрочен план, консолидацията е почти сигурна.

Ако разгледате ситуацията в Саудитска Арабия, очакваше се акциите в нея да се представят по-слабо от развиващите се пазари.

И въпреки доброто им представяне, те изостават от  развиващите се икономики и все още не сме променили позицията си да притежаваме по-малко саудитски компании.

Смятаме, че голяма част от движения в сектора се дължат на силните нагласи. А те произлизат от дългите ограничения, които бяха наложени върху трейдърите и техният ефект върху обемите.

С нарастването на икономическата активност смятаме, че тези нива на апетит на инвеститорите ще се запази.

Оценките са много завишени и според нас, корпоративните резултати леко заблуждават. Така че смятаме, че в следващите месеци предстои корекция при саудитските акции.

А ако питате за сектори, най-общо казано това са секторите, които се представиха добре и там ще има най-много изтеглени печалби.

Това са банките, които най-много ме тревожат в краткосрочен план.

При потребителските компании има такива, които предпочитаме, но смятаме, че целият сектор също е леко надценен.