Здравните власти в САЩ предлагат носене на 2 маски

Рошел Валенски, директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията

12:00 | 11 февруари 2021
Обновен: 12:27 | 11 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Проучването показва, че носенето на какъвто и тип маска е значително по-добро от това да не се носи маска. А носенето на добре уплътнена маска предоставя най-добра защита както при блокирането на мокри аерозоли и излагането на мокри аерозоли от страна на носещия маска.

При дихателния експеримент, когато и източника, и реципиента носят маски, модифицирани за по-добро уплътнение, установихме, че излагането на реципиента намалява с над 95% спрямо отсъствието на маска.

Данните от експеримента потвърждава предходните насоки на Центъра, че всяко лице над 2 годишна възраст трябва да носи маска на обществени места, когато е сред хора и в дома си при среща с хора, с които не живе заедно. Остава препоръката ни маските да бъдат от два или повече слоя, да покриват напълно носа и устата и да са уплътнени на носа и отстрани на лицето.

Искам да подчертая, че научните данни публикувани днес не променят конкретните препоръки относно кой трябва да носи маска или кога трябва да се носи тя. Но те дават информация защо носенето на добре уплътнена маска е толкова важно, за да бъдете защитени вие и другите хора.

Въз основа на тази нова информация, на своя уебсайт Центърът обновява препоръките си към обществото относно маските и как да се подобри уплътняването на маските. Тук се включва носенето на маска с клипс за носа, завързването на маска и носенето на маска от плат върху маска за еднократна употреба. Налице са и нови възможности за потребителите, наречени „уплътнители за маски“.

Това са малки средства да многократна употреба, които пристягат маските от плат или тези за еднократна употреба. Така се постига уплътняване, което подобрява ефикасността на маската.

Изводът е следният: маските са ефикасни и са най-ефикасни, когато са добре уплътнени и се носят правилно.