Здравните анализатори предсказаха пандемията

Робърт Лангрет, Bloomberg

17:00 | 5 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Надзор над патогените – какво значи това, този надзор?

Един от ключовите моменти в ранните фази на една масова пандемия е възможно най-ранното засичане, а след това прогнози и данни как ще се развият ранните фази и какви са по-големите рискове, които патогенът поставя.

Едно от предложенията е, че трябва да се третират всички нововъзникнали вируси в света, мисля, че има 1,7 милиона потенциални вируса, и част от тях може да представляват заплаха.

Шансът  отделният човек да се зарази може да е ниска, но има толкова много прилепи, толкова много животни в света, че болестите може да прескочат от тях.

Предложението е, че трябва да третираме вирусите като заплаха за националната ни сигурност. И точно както при тероризма, трябва да установим мрежи за активно наблюдение, чийто цел е да се засече кои са най-рисовите вируси при животните.

Като имаме по-добра информация какво е налично, ни делят само няколко крачки от вероятно предаване на човека на следващия Ебола или следващия COVID.

Витаят и други вируси, дори микс от вируси, и част от тях причиниха смъртоносни епидемии, като например фаталния вирусен енцефалит в различни части на Азия и Австралия.

Може и да не сте чували за тях, защото са относително малко на брой, но тези вируси могат да се разпространят или заразят и дихателния тракт, което е много тревожно.