Байдън спря изтеглянето на военните от Германия

Джо Байдън, президент на САЩ

12:45 | 5 февруари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Днес обявявам допълнителни стъпки за корекция на курса на външната ни политика и за по-добро единение на демократичните ни ценности с дипломатическото ни лидерство.

Като начало, секретарят ни по отбрана Остин ще ръководи глобална оценка на диспозициите на силите ни, така че военната ни разстановка да бъде надлежно хармонизирана с външната ни политика и приоритетите ни за национална сигурност.

Ще се координират всички елементи на националната ни сигурност. Като секретарите Остин и Блинкън работят в тясно сътрудничество.

И докато тази оценка е в ход, ще спрем всякакви планове за изтегляне на части от Германия.

Също така се засилим дипломацията си за спиране войната в Йемен – война, пораждаща хуманитарна и стратегическа катастрофа.

Наредих на екипа си за Близкия Изток да осигури подкрепата ни на инициатива, водена от ООН, за налагане прекратяване на огъня, за старт на решаването на хуманитарните предизвикателства и възстановяване на отдавна замрелите мирни преговори.

Тази сутрин секретарят Блинкън назначи Тим Лендеркинд, дипломат от кариерата, за наш специален пратеник за конфликта в Йемен.

Ценя този негов акт.

Тим цял живот е трупал опит в региона и е работил заедно с пратеника на ООН с всички страни в конфликта, като е настоявал за дипломатическо решение. И дипломацията на Тим ще е подкрепена от USAID, които ще работят за да може хуманитарната помощ да достигне до йеменския народ, който страда от непоносимо опустошение.

Тази война трябва да спре и като подценяваме приноса си към нея, спираме цялото американска подкрепа за офанзивни операции във войната в Йемен, включително съответната продажба на оръжие.

Същевременно Саудитска Арабия е застрашена от ракетни атаки, от удари с безпилотни въздушни апарати и други заплахи от сили, подкрепяни от Иран, в много държави.

Ще продължим да подкрепяме и помагаме на Саудитска Арабия да защитава суверенитета, териториалната цялост и народа си.