Какво трябва да знаете за втория импийчмънт на Тръмп, част 2

Майк Дорнинг, Bloomberg, Вашингтон

16:30 | 28 януари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Дали е възможна присъда?

При последния импийчмънт, беше доста очевидно, че няма да има достатъчно републиканска подкрепа за присъда и че цялото упражнение ще доведе до оправданане.

Този път това не е толкова ясно. Гравитационният център в Републиканската партия бързо се мени. В Републиканската партия тече преоценка на ерата на Тръмп, дори републиканският лидер в Сената не е намекнал как ще гласува.

Така че макар да има силна подкрепа за Доналд Тръмп в Републиканската партия и явна неохота у някои републикански  сенатори за присъда, този път има възможност Тръмп да получи присъда.

"Републиканците се нуждаят от пълен и честен процес срещу бившия президент, на който да се даде възможност за защита", каза Мич Макконъл, лидер на републиканците в Сената.

И двете страни вече се разбраха да забавят началото на същинския процес до седмицата от 8 февруари, за да дадат на президента време да подготви защитата си.

В последните два импийчмънт процеса срещу президенти, всяка от страните започва процедурата с 24-часова встъпителна пледоария. След което има 16-часови въпроси от сенатори, преди да се пристъпи към въпроси към свидетели и други процедури.

В този случай все още  не знаем дали някоя от страните няма да призове свидетели или ще поиска нещо друго допълнително към встъпителните пледоарии. В този случай събитията се разиграха по телевизията  на живо пред очите на цялата нация. Ще има по-малко въпроси какво точно се случи. Може да има въпроси за вината на Тръмп за метежите.