Разпознаване на дезинформацията в стила на 2021г

Сара Копит, Bloomberg News

09:26 | 24 януари 2021
Автор: Ваня Дюлгерова

Дали метежниците в Капитолия са наистина привърженици на Antifa?

Дали медицинска сестра е починала след ваксиниране в Алабама?

Фалшифицирани ли са американските избори?

Отговорът е не, нищо от горното не е вярно. Медицинската сестра не съществува. Няма следи от Antifa на 6 януари, а в САЩ се проведоха свободни и честни избори.

Но както нееднократно сме виждали, а най-силно при щурма в Капитолия, разпространението на фалшива информация е опасно. Сега, когато вече влязохме в 2021 г, макар и с много бурен старт, ваксините са налице, следващият американски президент заема поста си, но също значи, че цяла богата нова реколта от фалшива и дезинформация вече зрее за Вас в социалните медии. Как да отсеем фактите от измислиците?

Платформите на социалните мрежи, благодатното поле на цялата тази дезинформация, задействаха много по-строги политики. Facebook твърдят, че насочва потребителите си към достоверна информация и забраняват съдържание, експлоатиращо пандемията за търговски цели.

Twitter етикетира или не показва подвеждащи туитове на тема обществени отношения. Също така премахват най-зловредните дезинформации за ваксините. И двете платформи забраниха публикациите на президента Доналд Тръмп.

Но независимо от усилията на платформите, част от това съдържание все пак се прокрадва. Така че в крайна сметка зависи от Вас да му повярвате.

Ето някои базисни насоки за разпознаване на дезинформацията в стила на 2021 г.

Първо, запитайте се, дали съдържанието е предизвикателно или  крайно политически пристрастно. Дали постът отправя шокиращо твърдение за приятел на Ваш приятел или за приятел на член от семейството Ви? Призовани ли сте да го споделяте? Ами лошата граматика или правописа? И накрая, дали не продават нещо и дали някой няма да спечели от това?

Ако отговорите са “да“, следва да пристъпите към втори поглед, това значи да проверите съдържанието е счетено за вярно от платформата. Направете търсене на изображения или снимки, за да видите дали са нови или рециклирани. А ако постът споменава име на компания, държавна или друга институция, сверете информацията с официалните им страници  в социалните медии или сайтове.

И общественото ни здраве, и здравето на демокрацията ни може да зависят от това.