Бизнесът иска да работи конструктивно в Хонконг

Тара Джузеф, президент на Американската търговска камара в Хонконг

18:00 | 19 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Няма съмнение, че Хонг Конг се намира в преломен момент и като навлизаме в 2021 г., все още има наистина голям списък с притеснения, с които да се борим. Ковид е проблем навсякъде по планетата.

Отношенията между САЩ и Китай, макар и на върха на списъкът по отношение на притесненията за много компании тук, ние сме точно във водовъртежа на това търговски търкания между САЩ и Китай в процеса на годината.

Има и политически въпроси и виждаме разделение по сектори.  Секторът на финансовите услуги например. Има голяма надежда, че Хонгконг ще продължи да бъде водещ в сектора на финансовите услуги.

Всички признават важното значение на Хонконг и ликвидността и потоците от пари, които идват през този град. За другите сектори, например медиите или академичните среди, има много повече опасения за това накъде се насочва Хонконг и какви са проблемите, свързани със свободата на словото и свободното движение на данни.

2021 започва с много въпросителни и също така притеснения относно конкурентоспособността на града, тъй като има и други места, където хората могат да правят бизнес.

Не е честно да го наричаме свършен факт по отношение на това дали бизнес общността може да продължи да съществува тук.

Има много възможности по отношение на търговията с Китай. Има много възможности в Азиатско-Тихоокеанския регион, а сред американския бизнес се шири разбирането, че Азиатско-Тихоокеанският регион е бързо развиващ се и че търговията и отношенията тук са изключително важни, без значение коя администрация имаме във Вашингтон.

Реален факт е, че Хонконг се променя политически.

Вече започва да се усеща много повече като част от континентален Китай по отношение на начина, по който се прави бизнес и очевидно по отношение на политиката.

За бизнеса въпросът е как да работим заедно конструктивно, за да превърнем Хонконг в много важен бизнес град.

Как можем да продължим да живеем тук удобно, предвид всички предизвикателства, пред които можем да се изправим при тези промени.