40% от членовете на AmCham Хонконг искат да останат

Тара Джузеф, президент на Американската търговска камара в Хонконг

15:23 | 19 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

По отношение на следващите три години много компании ни казват, „ще останем тук, ще опитаме да разберем какво се случва, преди да предприемем някакви големи ходове“.

Трудно е да се смени Хонгконг с друг град ей така. Не може просто да се наемат 2000 служители, колкото е числеността на служителите в някои корпоративни централи тук, да си тръгнат и да заключат вратата.  

Други изготвят резервни планове и се опитват да мислят какво би се случило, ако Хонконг отиде в посока, която не работи за нас.

Те може да преместят определени позиции извън Хонгконг или може да наблюдаваме изчерпване и след това замяна в други градове. А може, с цел намаляване на разходите, да преместят отдели в други части на Азия или дори изобщо извън Азия.

Не можем да кажем приключихме, тръгваме си оттук.

 

И все пак има и други градове в Азия.

Сингапур е очевидният избор, Куала Лумпур и други. Токио също е пример за опит да се привлече бизнеса, който Хонгконг може да загуби.

Нека бъдем честни, имиджът на Хонконг наистина пострада през последните няколко години.

Сцените на бурни протести тук, искрите, които прехвърчаха между САЩ и Китай около Хонконг.

Тези неща навредиха на имиджа на Хонконг неимоверно. А това се отразява на мнението в чужбина за това колко конкурентен е този град и всъщност би могъл да бъде в бъдеще.

Това е област, в която Американската търговска камара и бизнесът биха искали да си партнират и да призоват правителството на Хонконг да признае, че трябва да запази своята конкурентоспособност.

Не може да почива на старите лаври и минало величие.

Трябва да продължим напред и да работят с нас, за да направим Хонгконг конкурентен и да променим този имидж.