Да спечелите богатство, но да забравите къде сте го скрили

Дейвид Уестин, Bloomberg

19:00 | 18 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Поредното главоломно поскъпване на биткойн отново развълнува всички.

Преди 2 години, криптовалутата достигна 20 000 долара, но скоро след това загуби 2/3 от стойността си.

Този път, тя поскъпна до над 40 000 долара. А умните инвеститори като Мейнард смятат, че това е едва началото.

"Фундаментите показват, че биткойн трябва да струва около 400 000 долара", каза Скот Майнард, инвестиционен директор на Guggenheim Global.

Може да се поспори дали биткойн е истински или не, дали е валута, суровина или просто прищявка, не може да се отрече, че популярността му се увеличава.

PayPal вече вече приема биткойни за плащания. А успешни инвеститори, като Кати Ууд показаха, че подкрепя криптовалутата не само на думи.

Но се оказва, че с биткойн има един малък проблем.

Трябва да запомните паролата си! А ако не го направите, може да се разделите с богатството си от биткойн.

 Там не разполагате с удобството да натиснете бутон, който да ви изпрати нова парола. И така New York Times разказва за германски инвеститор, който рискува да загуби състояние в биткойн на стойност над 220 милиона долара.

Daily Mirror пък разказва за служител в IT фирма, който е изхвърлил хард диск с криптовалута на стойност 230 милиона лири. Това обаче не са единствените хора с такива проблеми.

20% от биткойните в света струващи 140 млрд. долара са загубени или в неизвесност. Така че за всички, които негодуват от броя пароли, които трябва да запомнят и колко време губят в тяхното рестартиране, нещата наистина могат да бъдат и по-лоши.

Възможно е от това да зависят милиони долари.