Какво означава второ извънредно положение в Токио

Куруми Мори, Bloomberg

18:30 | 7 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Премиерът Йошиде Суга обяви Второ извънредно положение за Токио и околностите му, след като броят на COVID заразените удари рекордни нива.

Властите призовават хората да работят от вкъщи, налагат вечерен час от 20:00ч вечерта и баровете, ресторантите и магазините затварят по-рано.

Японската версия извънредно положение не прилича на европейската. Това така заради Конституцията.

Тук не може да бъде наложена изолация заради следвоенната местна Конституция, която защитава социалните свободи.

Това значи, че макар местните управници да могат да призоват хората да си останат вкъщи и могат да поискат от бизнесите да затворят или да ограничат работните си часове, няма глоби или наказания в случай на неподчинение.

Хората като цяло спазват препоръките, поне при предишното извънредно положение. Друга важна информация: министърът на образованието обяви, че на училищата няма да бъде разпоредено да затворят този път и приемните изпити в университетите ще продължат по план.

Правителството също обмисля рестрикции за кината и концертите. Тоест за всяко място с много хора. Плюс по-стриктен граничен контрол. Япония докладва за случаи на новата, по-заразна мутация на вируса и затова обмисля пълно затваряне на границите си за всички чужденци, които не пребивават за постоянно в страната.