Глобалните лидери и бизнесът осъди насилието на Капитолия

Стивън Енгъл, Bloomberg

15:17 | 7 януари 2021
Обновен: 15:19 | 7 януари 2021
Автор: Силвия Грозева

Изказаха се много лидери, които осъждат станалото във Вашингтон. Също и бизнес лидери.

Нямаше обаче много коментари от Азия, защото събитията се развиха през нощта и тук тепърва се събуждат, за да видят сцените от Америка.

Може да имаме някои изявления, но засега нямаме нищо от Владимир Путин* или президента на Бразилия Болсонаро, който е смятан за поддръжник на Тръмп.

Борис Джонсън в туит нарече сцените в американския Конгрес „срамни“.

„САЩ защитава демокрацията по света и е от изключително значение да направи мирно и спокойно предаване на властта“, казва Джонсън.

Някои по-остри коментари от германския външен министър, който направи сравнение със събитията през 1933г и подпалването на парламента в Берлин с нахлуването на нацизма.

„Враговете на демокрацията ще са доволни да видят тези невероятни кадри от Вашингтон“, казва Хайко Маас. "Презрението към демократичните институции е опустошително“.

Германсият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг: „Шокиращи сцени във Вашингтон. Трябва да се уважава резултата от тези демократични избори“.

Уолстрийт също проговори. Лидери на най-големите американски компании, като Брайън Мойнихан от Bank of America, който оцени ситуацията като „ужасна“.

Лари Финк от BlackRock каза, че това е „обида за нацията, демокрацията ни и американския народ“.

Стивън Шорцман от Blackstone, съюзник на Тръмп, каза, че „бунтът, който последва изказването на Тръмп е нещо ужасно и удар за демократичните ни ценности като американци. Шорикан съм и съм ужасен от опита на тази тълпа да пренебрегне Конституцията ни.“ Той повтаря, че резултатът от изборите е съвсем ясен и трябва да има мирен преход.

Дейми Даймън от JPMorgan, който преди това бе член и на Съвета на Тръмп, сега написа: „Напълно осъждам насилието в нашата столица. Това не сме ние като народ или страна. Ние сме по-добри“, каза Даймън.

Дейвид Соломон, директорът на Goldman Sachs каза: „От години демокрацията ни натрупа резерв от добра воля по света. Наскоро започнахме да пилеем тази добра воля с тревожни темпове и днешната атака в столицата на нацията нанесе още щети“.

Няма да се изненадам, ако се появи някакво изявление от Външно министерство на Китай по-късно през деня. Но няма да е като това, което прочетох току-що. Те няма да говорят за удар по демокрацията, особено след това, което стана тук, в Хонконг вчера с ареста на 50-60 поддръжници на демокрацията.

Даже представителят на Китай за връзка в Хонконг каза, че „стъпките, предприети  вчера трябва да върнат Хонконг в правия път“.

Така че не очаквам много от Пекин. Но трябва да чуем какво ще кажат американските съюзници като Япония и Южна Корея.

--

* РИА новости цитира официалния сайт на МВнР на Русия и Мария Захарова със следното съобщение: „Отново обръщаме внимание на това, че избирателната система на САЩ е архаична и не отговаря на съвременните демократични стандарти, създавайки възможности за многобройни нарушения, а американските медии станаха инструмент на политическите борби. Това в голяма степен е причината за разкола в обществото, който наблюдаваме в САЩ“.