Гърция ще развива ВЕИ проекти

Костас Фрагоянис, зам.-министър на външните работи на Гърция

13:00 | 30 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ние взехме твърдо решение преди година да затворим всички ТЕЦ-ове на лигнитни въглища в Гърция.

Всички ще бъдат затворени до 2023г. Освен един, който ще затвори през 2028г.

Силно подкрепяме зелените проекти, Зелената сделка и ВЕИ.

Всякакъв тип ВЕИ проекти – слънчеви, вятърни и дори офшорни вятърни ферми.

Наистина трансформираме страната в място, където електрификацията, електромобилността и ВЕИ ще играят важна роля в развитието на страната.

Пандемията донесе огромни страдания за икономиката. Не само в Гърция, но по цял свят. Оказахме се в ситуация без прецедент.

Но и създаде основание да се промени нагласата, да се огледаме и да видим как се държим. Да пътуваме по-малко, да ползваме по-малко ресурси като правим бизнес, като поддържаме социална дистанция.

Предизвика и някои решения в управлението.

Например стотици заявления за дигитална трансформация са изпълнени в Гърция и това е малко по-бързо, отколкото би се очаквало.

В това отношение пандемията ни помогна да изпълним плановете си малко по-бързо, отколкото първоначално очаквахме.

Що се отнася до туризма, той пострада. Очакваме момента, в който хората отново ще започнат да пътуват и туризмът ще се развие според очакванията.

Междувременно има други сектори като инфраструктурата и енергетиката, както ВЕИ, които искаме да развиваме.

В енергетиката имаме големи планове, които са изпълняват в момента.

Гърция става енергиен хъб за региона. Инсталираме плаващи мощности за съхраняване на газ в северната част на страната. Склад за природен газ и вертикален коридор до северните ни съседи – България и Северна Македония, евентуално и за Румъния и останалата част на Балканите.

Транс-адриатическият тръбопровод бе завършен и вече доставя газ от Азербайджан до Италия.

Така че изпълнихме много планове, които създават инвестиционни възможности за големи имена в индустрията, които да дойдат в Гърция.

Миналото е минало, за нас е важно бъдещето.

Тук сме, за да изпълняваме нови планове за икономическо преструктуриране, рационализиране на публичните финанси и засилване на конкурентноспособността на Гърция.

Правим го успешно. Ваксинациите започнаха на 27 декември. Очакваме кога пандемията вече ще мине. Очакваме туризмът това лято да възстанови част от стария си блясък. Наистина се надваме на най-доброто по отношение на пандемията.