Рискът от ваксината е много малък: Д-р Калиф, част 1

Д-р Робърт Калиф, бивш директор на Администрацията по храните и лекарствата в САЩ

20:33 | 17 декември 2020
Обновен: 20:48 | 17 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Според Д-р Робърт Калиф, бивш директор на американската Администрация по храните и лекарствата, работната група е свършила отлична работа, като е работила с индустрията при разработването на ваксините, при необходимите клинични изпитвания и при оценката на резултатите от клиничните изпитвания. 

Ваксината може да има известен сърдечен риск при някои хора, но това би било много рядко, ако изобщо се случи: "Не забравяйте, че десетки хиляди хора, които участваха в клиничните изпитвания, не дадоха доказателство за каквато и да е токсичност, освен някои странични ефекти, които обикновено бихте наблюдавали при ваксина. Така че, ако има риск, той е много малък. Когато ваксинирате милиони хора, ще видите някои редки нежелани събития, които се случват с почти всяка ваксина. Но предимствата, които виждаме са далече по-големи.

Можем да имаме 100 % сигурност, че ваксината не е по-опасна през първите два месеца, защото разполагаме с данните. Въпреки че проверката беше ускорена, клиничното проучване беше направено като всяко друго. Рандомизираха плацебо, беше контролирано, пациентите, които участваха, бяха проследявани много внимателно. Всичко, което ставаше е документирано и е налично в публичното пространство. Анализирано е независимо от Администрацията по храните и лекарствата. Не забравяйте наистина важната роля на Администрацията. Това не е само компания, която анализира данните или изследването. Тя прави трета проверка, като извършва независим анализ. Така че хората наистина трябва да се чувстват спокойни, че имаме много данни, показващи, че това е безопасна и ефективна ваксина."

Вижте втора част на видеото тук: