Рискът от ваксината е много малък: Д-р Калиф, част 2

Д-р Робърт Калиф, бивш директор на Администрацията по храните и лекарствата в САЩ

20:39 | 17 декември 2020
Обновен: 20:45 | 17 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ваксината ще промени траекторията на пандемията вероятно през късната пролет на 2020.

Ще видим постепенно намаляване на предаването на вируса като броя на хората, които са ваксинирани нараства в комбинация с броя на хората, които вече са боледували. И не бива да забравяме, че най-важното от всичко по време на периода на ваксинация на всички хора е това да сме внимателни, да се спазва социалното дистанциране и носенето на маска.

Трябва да отделим антиваксърите от хората, които се колебаят по отношение на ваксинирането. Не мисля че ще разубедим хората, които са дълбоко проникнати от антиваксърската идеологията и дори не е необходимо да ги принуждаваме да се ваксинират.

Трябва да се съсредоточим върху хората, които са разтревожени и просто искат да бъдат сигурни, че това което правят е в най-добрия интерес на самите тях, на техните семейства и всички останали.

Вече се провежда масирана кампания, за да се накарат хората, които имат знания да говорят. Много важно във всичко това е дали лекарите и медицинските сестри, терапевтите, хората които разбират от здравеопазване и ще бъдат на  първа линия, да се ваксинират, както говорихме по-рано. Синът ми е доктор в спешна медицина и ще се ваксинира в четвъртък.

Повечето хора, с които съм разговарял, дори професори от Университета Дюк  ми казват: „Ще попитам лекаря си“. За други хора това може да е медицинската сестра, която често виждат. Трябва наистина да предоставим информацията с човешкото й лице.