Защо започна спор и между Унгария и Полша

Мария Тадео, Bloomberg

16:14 | 4 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Поляците излязоха вчера с нещо, което приличаше на компромис и той дойде от вицепремиера. Той предлага Полша да се откаже от ветото си, ако ЕС ясно обяви, че не иска да използва върховенството на закона с цел промяна на политическата програма на дадена страна.

Виктор Орбан каза, че не мисли, че това ще бъде достатъчно. Че не вижда връзка между финансирането и някои програми на ЕС – и върховенството на закона.

Орбан направи предупреждение към поляците, които миналата седмица приеха двустранна среща, като каза, че двете страни ще дойдат на срещата на върха с обща позиция.

Унгарците не са доволни от условията.

Поляците също не ги приемат.

Явно Орбан полива със студена вода това предложение и продължава да заплашва с вето. Нищо не подсказва в момента, че компромисът ще се приеме от Орбан. Освен това повечето прогресивни, либерални демокрации като Нидерландия няма да подпишат нищо, което не включва условието за върховенство на закона.

Като цяло ЕС казва, че това са основните свободи в общността и че това е посланието към всички.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте каза, че това е много важно. Каза много пъти, че няма да подпише нито едно евро, което не включва това ясно условие, че в ЕС парите няма да се раздават безогледно. На страни, които според него противоречат на основните ценности в ЕС.

Става дума за политика, за идеология и вероятно затова е трудно да очакваме компромис на този етап.

Виктор Орбан подсказва и че не иска да вижда такова обвързване, което нарушава суверенитета на някои страни. Че ЕС не бива да има толкова тежка дума за отделните страни. И че е проблем ако дадена страна реши, че друга прави твърде много или твърде малко по даден въпрос, който е предмет на национално решение.