САЩ добави още 4 фирми от Китай в черния списък

Том Макензи, Bloomberg

13:42 | 4 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Две от най-известните имена от допълнителните компании, добавени към този списък, включват Китайската Национална Офшорна Корпорация или CNOOC и Международната корпорация за производство на полупроводници, SMIC.  

CNOOC е третия по големина играч в сферата на петрол и газ в Китай. Партнира си и има бизнес с подобни на Exxon Mobil и други петролни гиганти в света.

CNOOC е в списъка и Международната корпорация за производство на полупроводници, която е една от най-големите надежди на Китай за разработване на собствена полупроводникова индустрия, за да стане по-малко зависима от американските чипове.

Освен тези двете в списъка са и няколко компании, които участват в Инициативата „Един пояс, един и път“. Тези са добавени към първоначалните 31 в списъка, публикуван от Пентагона.

САЩ казват, че тези компании имат връзки с Китайската армия, с Народната освободителна армия на Китай, с китайския апарат за сигурност и други имена, които преди са били в този по-стар списък, като Huawei и Hikvision.

Те остават в списъка.Има общо 35 компании, свързани със списъка публикуван от Пентагона, според който имат връзки с Народната освободителна армия на Китай. Списъкът насочва вниманието на длъжностните лица и законодателите в САЩ към тези компании и потенциално ги излага на риск от санкции.

 

Чуждестранният капитал  на Wall Street Money представлява рекордните 212 милиарда долара тази година като увеличена експозиция към китайски облигации и капитал. Така че тук има огромен апетит. Споменавайки WallStreet, някои като Goldman Sachs, J.P. Morgan и други агресивно добавят персонал тук в Китай, особено в Шанхай, като разширяват дейността си, увеличават собствеността си, натискат за получаване на мажоритарен контрол върху техните компании.

Имате и мениджъри на активи, мениджъри на фондове като Black Rock и Vanguard, а също и застрахователни компании като Allianz, която разбира се е европейска фирма.

Всички тези финансови институции разширяват своята експозиция към Китай просто защото печалбите са значителни. Според една оценка, точно в инвестиционно-банковия сектор, потенциалните печалби са 47 милиарда долара само до 2026. Китайските регулатори помагат на този фронт.

Чухме Гуо Шуцин, ръководител на банковия регулатор да казва, че иска да види по-нататъшни стъпки за отваряне на капитала към пазарите тук. Той каза, че силна финансова системата е важна за една силна нация.

Управляващите във Вашингтон очевидно обръщат внимание на това и се наблюдава вълна от действия по редица фронтове  – човешките права, технологиите, геополитиката или търговията, където САЩ  и Вашингтон полагат усилие за отблъскване на Китай, което се очаква да продължи.

Коментарите, които чухме от Гуо Шуцин подсилват тревогата, защото се смята, че се използва американски капитал за укрепване на китайската икономика и предизвикване на САЩ.

Няма очаквания, че всичко ще се промени радикално при Байдън.

Но въпреки това, HSBC направи проучване на световните институционални инвеститори. 2/3 от тях казват, че очакват да увеличат експозицията си към Китай и китайските пазари с около 25% през следващата година.