Д-р Фаучи очаква стаден имунитет в САЩ през лятото

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ

12:33 | 2 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Що се отнася до разпространението на ваксините, сигурен съм, че сте чули, защото и медиите го отразиха, че първото ниво много вероятно ще са здравните работници и лицата в  домовете за възрастни и други високо-приоритетни хора. Те ще започнат да я получават през декември, през януари, февруари и март.

След това ще има второ, трето и четвърто ниво на ключови служители за обществото като учители, на хората с  деца, и т.н. и т.н, докато не стигнем до момента, който визирате, а именно до обикновените мъже и жени на улицата, обикновения жител на Колорадо или САЩ, или гражданина на тази страна.

Кога ваксината ще е налична за всички  и кога всички ще могат да бъдат ваксинирани? Защото това са два различни въпроса.

 Много вероятно ще можем да стартираме  достъпа на ваксина на хората извън високорисковите  групи някъде към април, към средата или края на април.

След като веднъж сте стартирали имунизацията, ако има добро ваксинно покритие, а именно преобладаващото мнозинство хора да искат да си поставят ваксината, то ще можете експедитивно да ваксинирате хората, до средата или края на второто тримесечие на 2021 г., а именно – май, юни, юли или август много вероятно преобладаващото мнозинство  хора да бъде ваксинирано.

Което значи, че ще имате колективен имунитет, който да позволи безопасно да върнете безопасно хората обратно на училище през есента, безопасно да върнете хората на онези видове работа, които иначе биха били трудни в средата или края на лятото.

Така че ще започне през април и ще завърши към края на второто тримесечие на 2021 г.