Д-р Адалия: Хората ще изберат ваксината, която е налична

Д-р Амеш Адалия, Johns Hopkins Center for Health Security

12:29 | 2 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Смятам, че хората ще изберат ваксината, до която имат достъп. Ако разполагаме с ваксините на Pfizer и Moderna, аз бих избрал тази която стигне първа до мен. Не бих се колебал дълго коя да избера.

Повечето държави правят същото – те сключват договор с един или ако е логистично оправдано повече от един производител в района. Хората ще искат да се ваксинират.

Просто трябва много добре да обясним рисковете и ползите. Аз ще се ваксинирам и ще застана първи на опашката, ако ми предложат такова нещо, когато започне ваксинирането в нашата болница.

Не знаем дали тези ваксини осигуряват стерилизиращ имунитет.

Предполагам, че това ще стане с публикуването в медицинските журнали на по-нататъшни изследвания върху вакисните.

Ясно е, че наличните ваксини ни предпазват от усложнения, но и от безсимптомното боледуване, което означава, че дори и най-леките случаи могат да бъдат предотвратени с ваксините.

Не знаем дали се предотвратява заразяването от безсимптомните болни. Знаем, че заразността се намалява и отслабва, но не знаем в каква степен.

Този въпрос също чака отговор и ние искаме да видим съответните данни.

 Аз работя в болници в района на Питсбърг и наблюдаваме най-големия брой COVID пациенти, който някога сме имали.

Става все по-трудно да се преместват пациенти, защото просто няма достатъчно легла, легла в интензивните отделения, легла с монитори и всичко това ни забавя. Не че ни липсва капацитет, просто в момента сме близо до изчерпването му. Всичко се случва с темпото на стичаща се меласа, а все повече пациенти с COVID имат нужда от хоспитализация.

Те са боледували вече 5-6 дни. Не знам колко дълго можем да устоим, преди системата да излезе от строя. Това е огромно предизвикателство и ние работим ден за ден без да знаем какво ще стане.