Логистиката е най-голямото препятствие пред ваксините

Д-р Амеш Адалия, Johns Hopkins Center for Health Security

12:25 | 2 декември 2020
Обновен: 12:29 | 2 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Логистиката е най-голямата трудност.

Защото вече анализирахме данните от фаза 3 и всичко изглежда добре що се отнася до ефикасността и безопасността. Ефикасността при тези ваксини от първо поколение се оказа много по-висока отколкото се надявахме. Сега въпросът е да се получи одобрението, което мнозина смятат, че предстои до седмици, а после идва масовото производство и достигането на ваксините до хората по цял свят.

Кампанията за ваксиниране е едно от най-големите предизвикателства в здравеопазването, пред което сме се изправяли.

Наистина ще се нуждаем от всички по време на ваксинирането на толкова много хора. Първоначално, мащабът няма да е голям – ще се ваксинират медицински работници, рискови групи.

За този етап ще можем да се справим с наличните ресурси. Но когато говорим за ваксиниране на цялото световно население, тогава ще е нужен нетрадиционен подход, включващ не само лекари и медицински сестри, но и фармацевти, спешни екипи, фелдшери – ще са ни нужни много хора, които да могат да поставят ваксината. Това вече се е случвало по време на епидемията от H1N1.

В САЩ това не беше много популярно и нямаше голямо покритие на ваксините, но и други хора се включиха в кампанията по ваксинирането. Всички трябва да създадат план, така че максимален брой ваксини да се приложат в най-кратък срок. И трябва да сме много по-ефикасни отколкото при кампаниите за други ваксини.