Moderna е пионер в работата с иРНК

Нубар Афеян, съосновател и председател, Moderna

17:52 | 17 ноември 2020
Обновен: 17:57 | 17 ноември 2020
Автор: Мария Попова

Трябва да подчертая, че Moderna е пионер в работата с иРНК и прави това вече 10 години. Не сме работили над нищо друго. Мнозина навлюзоха в тази сфера наскоро и използват технологии, които ние сме анализирали и използвали преди години.

Ние вложихме много усилия реално да постигнем целта от минус 20 градуса като условие за дългосрочно съхранение, а подобно съхранение вече може да се осъществи почти навсякъде, защото съществуват такива възможности.

Както и вие споменахте, днес обявихме току-що постъпилите данни от резултатите за нашите условия на съхранение.

От тях става ясно, че не само можем да съхраняваме препарата при минус 20 градуса, но и да го съхраняваме в обикновен хладилник до 30 дни, а за 12 часа той може да остане на стайна температура.

Това има значение, защото сваляме напрежението от системата за разпространение. Така избягваме излишни процедури, но също и стреса от евентуална грешка.

Защото всяка една от тези ваксини е ценна. Снабдяването ще е ограничено за продължителен период от време.

Не искаме 10 или 100 ампули да се развалят, защото хората не са подходили правилно.

Искам да кажа, че за нас това не е скорошна иновация.

Moderna има още 10 ваксини, които са в клинични изпитания през последните години и ваксината срещу COVID-19 получи всички ползи от опита и иновациите, които приложихме към нещо с мащаб, в какъвто не сме си и представяли, че ще работим.