Moderna ще произведе 20 млн дози до края на годината

Нубар Афеян, съосновател и председател, Moderna

17:49 | 17 ноември 2020
Обновен: 17:58 | 17 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Смятаме, че това е много окуражаващо и че нашата ваксина, а да се надяваме и тези на нашите конкуренти ще имат огромен ефект и ще заличат много от щетите нанесени от коронавируса.

Причината е, че мащабът е от стотици милиони и дори милиарди хора. Това не е лечение, а предварителна мярка.

С други думи, собствената ви имунна система ще ви предпазва от вируса.

Направихме проучване сред 30 000 участници и 95 от тях бяха заразени. От тях, 90 не бяха получили ваксината и само 5 бяха.

Оттам идва нашата прогноза за ефикасност от 94,5%. И когато увеличим мащаба до стотици милиони души значи, че би трябвало да можем да спасим животи, да избегнем тежки случаи на болестта и да надвием пандемията.

Работим в тясно сътрудничество както с регулаторните и други видове органи както за разрешението, така и за разпространението на ваксината.

Смятаме да кандидатстваме за разрешение за спешна употреба, но за да го получим трябва да съберем данни за безопасността.

Това ще се случи в следващите няколко дни.

А след това трябва да подготвим документите за преглед от Американската администрация по храните и лекарствата, включително от специална надзорна комисия.

Ако всичко се развива по план, това трябвва да се случи в началото на декември.

Вече сме готови с необходимите суровини и с разпространението и след като получим разрешението, ще можем да се свържем с работниците на първа линия и тази част от населението, която първа трябва да получи ваксината, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Ваксините ще бъдат разпространени през снабдителната верига създадена по време на операция Светлинна скорост.

Първо ще станат готови десетки милиони дози – предполагам, че между 20 и 40 млн.

От тях ще бъдат налични до края на годината. Вече казахме, че 20 млн. ще произведем ние.

До първото тримесечие на следващата година този брой ще се увеличи между 50 и 100 млн дози и до края на 2021г ще сме произвели между половин и 1 милиард ваксини.

Това е капацитетът, с който смятаме да работим. Нашият препарат няма да бъде единственият такъв препарат, на пазара ще излязат и други. А по отношение на хората, които ще получат ваксината, бих казал, че първата вълна ще бъде за най-уязвимите, след това употребата ще се разшири.

И мисля, че до 2-рото тримесечие на 2021-ва ваксинираните ще се увеличават.

Разбира се все още не знаем до каква степен хората ще бъдат склонни да се ваксинират. Надяваме се, че данните за ефикасността и разбира се безопасността, заедно с правилната комуникация и уменията на ръководителите от медицинската общност и правителствата ще накарат възможно най-много хора да се ваксинират. И това също ще определя броя на ваксинираните