Рубенстийн: Ваксината може да е широкодостъпна след няколко тримесечия

Дейвид Рубенстийн, съосновател на Carlyle Group

16:33 | 10 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от ваксината на Pfizer очевидно са много обнадеждаващи. 90% успеваемост за една ваксина е много голямо число, особено на този етап.

Това даде сериозен тласък на пазарите и смятам, че оттук нататък и други компании, които разработват такива препарати ще постигнат подобни резултати. Това, разбира се е много окуражаващо, но без да омаловажаваме новината трябва да признаем, че докато ваксината стане широкостъпна за населението ще минат няколко тримесечия.

Не смятам, че всички ще се ваксинират през първите 3 месеца на годината.

Освен това ще трябва да преодолеем опасенията на някои хора от нейното поставяне.

По  много причини хората не искат да се ваксинират или се опасяват конкретно от тази.

Накратко, новините за Pfizer са страхотни, надявам се и другите компании, които работят в тази сфера ще постигнат подобни резултати. Така че разбирам положителното движение на пазарите.

Пазарните участници обичат няколко неща. Едното е сигурността. И мисля, че вече я имаме. Но не обичат някой да има толкова голям контрол, че да може да прокарва каквото реши през една част от Конгреса или администрацията.

Така че фактът, че вероятно, но все още не е сигурно, че републиканците ще контролират Сената и че Камарата на представителите ще бъде малко по-малко демократична и президент демократ дава на пазарите увереност, че няма да минават прибързани решения.

Ако сте от левия спектър на демократите това може и да не ви хареса, нито ако сте от дясната страна на републиканците, но пазарите със сигурност го одобряват.