Самърс: Пандемията изисква по-организиран и компетентен обществен сектор

Лорънс Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

11:03 | 3 ноември 2020
Обновен: 11:08 | 3 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Основната идея на Нийл Фъргюсън за множеството вълни, е правилна. Вирусът ще бъде с нас доста време. Обикновено при такива катастрофи хората не знаят колко дълго да очакват да продължат. Но се представихме по-слабо от възможното.

Наистина ли САЩ трябва да действат сами и защо нашата смъртност е 25 пъти по-висока от тази в Корея? Бихте казали, да, различни култури и т.н. Наистина ли трябва да се работи така, че да сме 2.5 пъти по-зле от Канада? Не съм сигурен, че трябва да бъде така.

Имам усещането че повечето западни демокрации не свършиха добра работа, за да се справят с тази ситуация и сме по-зле от другите. Водихме някакъв глупав дебат дали трябва да затворим икономиката или дали да я оставим и да се надяваме на най-доброто.

А трябваше да имаме стратегия на поддържане на много отворена икономика с максимум мерки за контрол: контрол върху на тестването, контрол върху проследяването на контакти, контрол върху маските.

Всъщност ако бяхме по-умни, бихме могли да имаме повече деца в училище, повече деца в колежа, повече БВП, по-малко безработица и по-малко Ковид.

Но това ще изисква по-организиран и компетентен обществен сектор, отколкото имаме.