Фъргюсън: Никоя западна демокрация не постъпи правилно в пандемията

Нийл Фъргюсън, старши изследовател в Hoover Institution и колумнист в Bloomberg Opinion

10:30 | 3 ноември 2020
Обновен: 10:58 | 3 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Напълно съм съгласен с Лари Самърт, че САЩ се представиха слабо. Изненадващото е, че миналата година, когато се опитаха да оценят готовността за пандемия по целия свят, САЩ излязоха на първите места в класирането. Лошото представяне е един от най-големите въпроси, на които ще трябва да отговорим. Не е най-лошото представяне.

Някои от европейските страни се предстаиха дори по-зле в най-важното - прекалено високата смъртност.

В Тайван не беше нужно да се определя максимална граница на смъртността. При тях тя остава едноцифрена.

Ключът към техния успех е, че реагираха много рано и използваха два вида технологии, които ние просто не успяхме да приложим.

Те тестваха рано в голям мащаб. По някаква причина Центърът за контрол и превенция на заболяванията не успя да приложи масово тестване в Съединените щати в първите месеци на пандемията.

Всъщност тестването бе забавено.

Южна Корея проследи контактите.

След това карантинира и изолира хората, които бяха заразени или можеха да бъдат заразени.

Тази интеграция на тестване, проследяване на контакти и изолация е ключът към успеха на източно-азиатските страни.

Никоя западна демокрация не постъпи правилно.

Някои се справиха някак по-добре от САЩ. Германия например се справи по-добре, но и те имат голямо увеличение на случаите и трябва да наложат отново контрол.

Не е тайна защо САЩ се представиха толкова зле.

Защо всички западни демокрации, били те водени от популистки лидери или от центристи не издържаха тази проверка?

Отговорът е, че не са научили уроците на ТОРС и Близкоизточния респираторен синдром, първите коронавируси, които се появиха.

Те са по-смъртоносни от Ковид, следователно в известен смисъл много по-малко заразни, защото инфектираните много бързо бяха приемани в болницата и обикновено умираха.

Тези страни и конкретно Тайван, както и Южна Корея са научили уроците на ТОРС и БИРС. Опасявам се, че бюрокрациите на здравеопазването в западния свят действаха все едно няма никаква заплаха от коронавируса за нас.

Бяха подготвени за грипна пандемия и мисля че това бе основната грешка, която се допусна. Подцениха риска от друг коронавирус, който е напълно различен от вируса на грип.