Китай се насочва към качество, не към бързина

Том Макензи, Bloomberg Пекин

19:17 | 30 октомври 2020
Обновен: 19:27 | 30 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Разполагаме само с кратко комюнике, което очертава рамката на този 5-годишен план. Надяваме се да научим повече в следващите няколко дни.

 Самият план ще бъде публикуван и окончателно прием през март догодина. Н

о властите в Пекин разработват нещо много значимо и дори подробностите, които знаем в момента са важни.

 От вчерашното комюнике има две неща, които правят впечатление.

Първото е, че Китай ще се фокусира върху по-устойчив растеж – съответно върху качеството, а не неговия темп.

Те не определиха и цел за растежа. От ANZ Bank казаха за Bloomberg, че това не значи, че той няма да бъде насърчаван, а просто, че този стремеж няма да бъде толкова явен, но със сигурност за сега няма да бъде определяна конкретна цел.

А от технологическа гледна точка, това е още една ключова сфера, в която Китай планира да се превърне в технологичен гигант.

Властите издигнаха на ново равнище целта си да бъдат независими в някои важни технологични сфери и го наричат колона в националната стратегия.

Така че това ще бъде водещо при разпределянето на парите от местни правителства и държавни предприятия за някои от тези ключови технологии. Това не изключва и частните компании, разбира се.

Тук става дума и за чипове, сфера в която Китай пострада от удара на американците, които ограничиха достъпа до някои полупроводници и други американски продукти.

Това е част от стратегията за независимост в дългосрочен план – в рамките на 15 години.

Властите представиха мащабна визия, за да се превърнат в лидер в иновациите и да постигнат сериозни пробиви в основните технологии.

Китайците споменаха усложнената международна обстановка. А ограниченията, които американците наложиха върху някои технологии са основната причина Китай да иска да е независим. Но е свързан и с политиката наречена двойна циркулация. За момента тя е широка, но неясна и чакаме още подробности.

Накратко нейната цел е да развие потребителския пазар в Китай и да насочи част от производството на континента към китайските потребители и така да подсили икономиката, а не да я изолира.