Климатичните промени край магистрала Линкълн в САЩ

Франк Бари, Bloomberg Opinion

23:30 | 27 октомври 2020
Обновен: 08:13 | 28 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ще се впуснем в търсене на духа на Линклън и това, което ни сближава като страна въпреки всички разделения на тема политика, раса, култура и други.

Още с влизането в град Сийдър Рапидс, Айова ясно пролича разрушението от бурята през август наречена деречо. По улиците имаше натрупани различни по големина клони, както и цели дървесни дънери. Пред къщата на кмета Брад Харт имаше купчина с височина от 3 метра.

При криза, обикновено успяваме да се изправим на краката си и да бъдем обединени, помагаме на съседите си и правим всичко, което можем, за да помогнем на хората да стъпят на краката си. Мисля, че този дух далеч не е изгубен в Сийдър Рапидс. Смятам, че това се отнася и за целия среден запад. И съм убеден, че ако живеех на някое от крайбрежията, тан също щях да виждам подобен дух.

В Омаха се отклонихме от магистрала ЛИнкълн, за да посетим град Линкълн, щата Небраска. Защото нямаше как да го пропуснем. Това е столицата на щата, а там използват уникална система за избор на хора, които не са партийно обвързани, както и за управление извънпартийна система.

В Небраска видяхме следите на стария път на Орегон. Още си личаха коловозите на земята през които в миналото са минавали каруци със заселници в посока на запад. Беше невероятно да видя този път, както и влакът в далечината зад хълма. А още по-назад се виждаше и шосе 80 от междущатската магистрала. А между тях се намира старата магистрала Линкълн.

Четири поколения транспортни връзки, които минават през едно и също парче земя. Преди да напуснем града се отбихме за по 1 бургер в Онест Ейб, защото нямаше как да ги пропуснем.

Следващата сутрин когато излязох от кемпера, небето беше тъмно, а миризмата на дим беше задушаваща. Тя идваше от пожарите, които горяха тук от август насам. Така се случи, че следващата ми среща беше с Брайън Уилсън, който е шеф на Енергийния институт на щатския университет Колорадо.

Поради горските пожари в Колорадо и вятърът деречо в Айова беше невъзможно да не усетя неотложността на проблема с климатичните промени в тази част от пътуването.

Брайън Уилсън, директор на Енергийния институт на щатския университет Колорадо: Днес качеството на въздуха е по-лошо от това в Ню Делхи, Индия. Пожарите са обхванали горите тук, както и в Калифорния. Затоплянето на климата кара хората да се местят. Но аз съм оптимист относно технологиите. Вярвам, че има технологични решения, чрез които можем да влияем на климата. Това, което ме тревожи най-много е, че нямаме общо виждане, че това е проблем, който искаме да решим.