Как да постигнеш неуловимия перфектен кредитен рейтинг, част 2

Станислав Келман, експерт по нисък кредитен рейтинг

13:17 | 23 октомври 2020
Обновен: 13:22 | 23 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Станислав Келман, експерт по нисък кредитен рейтинг: Исках си перфектният рейтинг обратно. Рейтингите не се разработват за Вас, разработват се за банките, чрез тях се оценява кредитната Ви надеждност. Те не са марка на личното Ви финансово здраве. Може да сте затънал до уши в дългове и пак да имате идеален кредитен рейтинг. А това не е добре за Вас. По-добре е да имаш среден кредитен рейтинг, отколкото да имаш дългове.

Джанет Алварес, основател и главен редактор на сайт за лични финанси Wisebread.co : За да достигнете идеалния кредитен рейтинг от 850 или 860, ще Ви е нужна безукорност в практически всеки аспект на кредита Ви. Но всъщност не Ви трябва. Не Ви е нужен перфектен кредитен рейтинг, за да получите най-добрите условия и предложения.

Нужен Ви е просто добър рейтинг. По-младите хора неволно биват наказвани. Защото ако си млад, значи нямаш дълга кредитна история и за да получиш максимално увеличение на този компонент, Ви е нужда кредитна история от поне 30 години, и повече.

Дори ако рейтингът Ви е висок, ако кандидатствате за нов кредит, поискате по-висок кредитен лимит на наличните си кредитни карти или искате да имате нови такива, това подобрява кредитната Ви надеждност и подобрява рейтинга Ви с до около 50 - 100 пункта месечно, в зависимост колко допълнителен кредит сте готов да приемете.

Има различни рейтинги, генерирани от различните видове заеми или кредити, за които кандидатствате, дали за кредитна карта или заем за автомобил или ипотечен заем. Получените рейтинги са различни, просто защото се отчита различни селекционно критерии, в зависимост от вида на търсения заем.