Как да постигнеш неуловимия перфектен кредитен рейтинг, част 1

Шахин Насирипур

13:15 | 23 октомври 2020
Обновен: 13:23 | 23 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Бърз въпрос: коя цифра Ви описва? Дали тази на възрастта Ви или тези числа на тотото, които вярвате, че един ден ще спечелят?

Може да мислите, че няма такава описателна за Вас цифра. Но корпоративна Америка не е съгласна с тази теза. Индустрията Ви описва с три цифри: Вашият кредитен рейтинг. И той влияе на всичко: от това колко ще Ви струва даден кредит до това дали ще можете да си купите мобилен телефон, да си намерите работа или наемете апартамент.

Не е лесно да разкодирате собствените си финанси. Аз съм Шахин Нисирипур и ще Ви срещна с хора, амбицирали се да победят системата и никога да не оставят пари на масата.

Цифрата се е превърнала в показателна за характера ви и вече има сайт за срещи, който подбира хора по този критерий. Може би тя не е за Вас. Определено не е за мен. Около 200 милиона американци имат рейтинги FICO, но едва около 1,5 % от тях могат да се похвалят с перфектният рейтинг от 850. Един от тези щастливци от клуба на 850-те е Стан Келмън. Той открил как да пребори системата след като рейтингът му е паднал под 600 по време на Голямата рецесия. Да му се обадим, за да разберем как го е направил.

Цялото интервю със Стан е във видеото.