Автономният кораб на IBM, част 2

Анди Станфорд-Кларк, главен технологичен директор на IMB за Великобритания и Ирландия

13:23 | 5 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Главната мисия на „Мейфлауър” е събирането  на данни, това е изследователски кораб. Така че идеята е да кръстосва надлъж и нашир океана и да набира данни от редица експерименти. Например един от експериментите е събирането на проби морска вода на регулярни интервали из целия океан. Така че после да анализираме пробите за наличието на микропластмаса и микроорганизми. Но има един уред, който ползва хидрофон да записва вика на китовете. Надяваме се да анализираме хоровите звуци и фрази на вика на китовете, както за да разграничим отделните индивиди, така и стадата, към които те принадлежат.

Съдът ще обикаля 6 месеца в крайбрежните води на  Великобритания, като просто записва данните от научните експерименти, заложени в програмата му. Април догодина ще предприеме трансатлантическото пътуване.

Наистина се вълнуваме от тази технология на автономния ни кораб. Отчасти тя ще е пионер за цяла генерация подобни изследователски съдове, които ще кръстосват океаните и ще събират данни за една толкова слабо проучена сфера. А другото му страхотно приложение ще бъдат безпилотните товарни кораби. Можете да си представите огромният  ръст в търсенето на морските товарни превози след редукцията във въздушния и сухопътен товарен транспорт заради намаляването на въглеродните емисии. Така ще могат да се извършват товарни превози, които де факто се управляват автономно и това ще е от голяма полза за подобряване  ефективността на веригите за доставки по цял свят.