Автономният кораб на IBM, част 1

Анди Станфорд-Кларк, главен технологичен директор на IMB за Великобритания и Ирландия

13:21 | 5 октомври 2020
Обновен: 13:24 | 5 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Този разработен от IBM и  управляван от изкуствен интелект кораб ще прекоси Атлантическия океан догодина. Мисията му е да проведе научни изследвания.

Град Плимът търсеше начини да отбележи 400-ния юбилей от пионерското трансатлантическо плаване на кораба „Мейфлауър”  от гр.Плимът, Великобритания до гр. Плимът, Масачузетс и решиха,  че идеята за един вид реплика на първообраза е страхотна. Но ние си казахме, че не трябва да се гледаме назад във времето, а напред. Автономният ни кораб е соларно захранван, отгоре има соларни панели, които зареждат батериите на електродвигателя на съда. Алтернативното  захранване е чрез биодизелов генератор на борда, който можем да включим по всяко време. Безпилотният ни кораб не прилича на корабните модели, управлявани с дистанционно, при които винаги един оператор на сушата го следи. Корабът ни е напълно автономен.

Най-важното нещо на борда му са данните за времето, така че той да избегне надигащи се бури по курса. Най-трудната част от изкуствения интелект, който управлява кораба, е да си представи движението нагоре-надолу или наляво-надясно на съда, както и  да идентифицира друг кораб, който също се поклаща нагоре-надолу или наляво-надясно по вълните. Това  е наистина много труден проблем на  визуална идентификация, с който да се справим. Така че трябваше да работим много усърдно чрез математически моделирани алгоритми, наистина да надскочим себе си при съчетаването на наличните технологии за успеха на системата.