В изследване на плана за Големия залив

Алън Ван, Bloomberg

14:55 | 28 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Намирам се в Шънджън, всъщност участвам в обиколка, организирана от правителството, в чест на 40-годишнината от откриването на Специалната икономическа зона Шънджън. Първата спирка е тук,  в пристанището Мауан.

То е построено като традиционно морско пристанище, но е трансформирано в т.нар. „умно пристанище” чрез използването на 5G-мрежата на Huawei, както и облачните компютърни системи на Tencent.

Нещото, което забелязвам, е, че наоколо няма много хора, просто защото всичко тук е автоматизирано. Също така се използват зелени технологии, както и BelDou - китайският еквивалент на GPS.

Намирам се в Ченхай, район в Шънджън, който правителството развива с цел по-добрата интеграция с Хонконг и Джухай – всички те са част от Плана за Големия залив. Нещо като комбинация от Уолстрийт и прочутия район „Фишърмънс Уорф” на Сан Франциско. Опитват се да привлекат много компании и таланти, които да дойдат в този район, като им предлагат много данъчни облекчения. Един от ракурсите към Ченхай е като към големия залог на Китай. Това ще е новият икономически модел, който да задвижи страната напред.

Намирам се пред фирменото седалище на Tencent. Най-интересното нещо за компанията  всъщност  е изложбената й зала: нещо като музей на науката и технологията, но с привкуса на Disneyland,  с интерактивни елементи. Тук е последната ни спирка от  шеметната ни обиколка на Шънджън. Намирам се във финансовия небостъргач „Пинг Ан”, втората по височина сграда в Китай. Това е гледката от 116 етаж на върха на небостъргача „Пинг Ан” с панорама над Шънджън.