Китай не искат да променят посоката си, както иска СТО – към капитализма: Ричард Гренел

Ричард Гренел, бивш директор на разузнаването на САЩ

19:24 | 16 септември 2020
Обновен: 19:34 | 16 септември 2020
Автор: Силвия Грозева

"Администрацията на Тръмп се опитва да използва в ООН някои програми на организацията, които са много добри, други – не. Ние се опитваме да изключим тези, които не са добри. 

Китай е член на СТО от 20 години. Първоначално смятахме, че ще влезе и че най-много след 4-5 години ще започне да действа като западна, капиталистическа страна, че поне ще тръгнат в тази посока. Не мислихме, че за един ден Китай ще приеме капитализма.

Но не вярвахме, че след 20г ще имаме проблеми като тези в Хонконг, че все още Китай ще краде интелектуална собственост, че все още икономиката им ще се развива на базата на чужди идеи и копирането им. Като пренебрегва правовата държава и човешките права.

Така че смятаме, че няма какво да се каже. Китайците в СТО са пълен провал. Не вярвам, че трябва да са в нея. Показват го от 20г. Показват, че не искат да променят посоката си, както иска СТО – към капитализма.

Така че очаквам да създадем организации по новият търговски договор на САЩ, съдържащ клаузи за решаване на спорове извън СТО. Защото признаваме пред света, че СТО се провали."

Вижте последна част на видеото тук: